20 sep

Bezoek aan Alois Lageder

Op maandag 11 en dinsdag 12 september was Jochem op uitnodiging van Weingut Tenuta Alois lageder op bezoek in de Alto Adige. De beoogd opvolger van het bedrijf en zoon van, Clemens, nam ons 36 uur mee het gebergte in, we bezochten de kelders en het wijngoed en proefden een fenomenale range wijnen. Een prachtige ervaring met dito wijnen. In de maand oktober zullen we regelmatig aandacht geven aan dit bijzondere wijnhuis en verrukkelijke wijnen.

Alois Lageder
De wortels van dit mooie bedrijf gaan terug naar 1823 toen de jonge ambachtsman Johann Lageder zich verstigde als een wijnhandelaar in Bolzano. Zijn opvolgers hebben hun eigen wijnen geproduceerd en een aantal wijngaarden verworven. Alois III, de achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf, zag de verscheidenheid van klimaatzones in Alto Adige als een van de sterke punten van de regio en kocht in 1934 het Löwengang wijngaard in Magrè, in het zuidelijke deel van Alto Adige. Al snel begonnen kleinere wijnbouwers hem ook druiven te leveren. Toen Alois III onverwacht in 1963 overleed, was Alois IV slechts 12 jaar oud. Daarna, sinds het midden van de jaren zeventig, heeft Alois IV samen met zijn zus en haar man en oenoloog Luis von Dellemann de repositionering van de wijnmakerij gecreëerd met een strikte focus op kwaliteit en innovatieve methodes in de wijngaard en kelder. Vandaag worden de wijngaarden in de familie van 50 hectare biodynamisch gekweekt.
Lageder krijgt het voor elkaar om jaarlijks een kwaliteitsslag te maken. In de wijngaarden wordt nagenoeg uitsluitend biologisch-dynamisch gewerkt. De etiketten op de flessen zijn hiermee in lijn. Ze vormen een mooie symbolische brug tussen de wijngaard en kelder enzerzijds en de wijn in het glas anderzijds. De wijnmakerij Alois Lageder in Alto Adige bestaat uit vijftig hectare van eigen wijngaarden van de familie, die op basis van biodynamische principes worden beheerd. De holistische benadering wordt weerspiegeld in onze wijnbouwactiviteiten, onze langdurige relaties met talrijke druivenmakers en onze ambitie om bewustzijn te creëren voor een landbouw die in overeenstemming is met de natuur.

Trentino Alto Adige
In de uitlopers van de Alpen ligt het nog Oostenrijks aandoende Trentino/Alto Adige. Behalve veel Pinot Grigio is Trentino bekend om z’n rode Teroldego Rotaliano. Het nog steeds overwegend Duitstalige Alto Adige manifesteert zich steeds meer als een regio voor wijnen van topkwaliteit met onder meer prachtige pinot bianco en sauvignon blanc voor wit en lagrein en merlot voor rood.

Biodynamische wijnbouw
Biodynamica (uit de Griekse bios die het leven en dinamikòs betekenisbeweging betekent) is een methode voor de vernieuwing van de landbouw die gebaseerd is op de principes van de antroposofie, een inzicht die door de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner in het begin van de 20ste eeuw is ontwikkeld. Het antroposofische standpunt is dat een boerderij een omhulde microkosmos is met een verscheidenheid aan planten en dieren. Ook een cultuurlandschap is een gesloten systeem met bodem, planten en natuur. De doelstelling van de wijnbouwers is om dit complexe ecosysteem te onderhouden en te ontwikkelen.
Op praktisch niveau betekent dit dat er gewerkt wordt zonder chemicaliën en synthetische producten voor plantenbescherming. Dat wil zeggen geen herbiciden, insecticiden, fungiciden en minerale meststoffen, en in plaats daarvan gebruik maken van de biodynamische preparaten en homeopathische infusies. Bij Alois Lageder wordt de biodiversiteit bevorderd door planten te planten en dieren in de wijngaarden te introduceren en de grond te bemesten met compost. Al deze maatregelen leiden tot verbeterde bodemkwaliteit en vruchtbaarheid van de wijnstok. Het doel is altijd om een ​​natuurlijke cyclus te ontwikkelen en te onderhouden. In de kelder werkt men in overeenstemming met de strikte principes van Demeter Italia.
Men ziet een boerderij – en dat omvat een wijngaard – als een levende organisme, als het product van een complex ecosysteem, dat een microkosmos vertegenwoordigt in relatie tot de macrokosmos. Door rekening te houden met de cycli en ritmes van de natuur, dat wil zeggen kosmische invloeden zoals die van de zon, de maan en de sterren, kan men hun krachten gebruiken. Dat is de sleutel tot succesvolle landbouw, want zo werkt men samen met en niet tegen de natuur. De moderne man van de 21ste eeuw ziet vaak niet langer de natuurrelaties en heeft de werkkennis die onze voorouders hebben verworven door observatie over de millennia, verloren.

De wijnen
De wijnen weerspiegelen de diversiteit van Alto Adige. Met de klassieke druivenvariëteiten wil men de diversiteit van de regio optimaal onderzoeken. De composities zijn wijnen met een sterk karakter, elk zet zijn eigen specifieke toon. Met de Meesterwerken perfectioneren zij alle aspecten van wijnbouw.

De Meesterwerken
De topcuvée’s komen van de beste locaties op de biodynamisch onderhouden boerderijen. De beste wijnen worden gemaakt door de onderscheidende eigenschappen van deze wijngaarden en door de zorgvuldige selectie van fruit te onthullen en te benadrukken.

Samenwerkende partijen
De samenwerking met de leveranciers naar onze wijnmakerij is gebaseerd op het traditionele eerstelingssysteem van de regio. Vandaag werkt men samen op basis van vertrouwen en heeft men nauwe samenwerkingen met ongeveer 90 contracteerde druivenmakers uit heel Alto Adige.
Als onderdeel van een andere traditie rijden de lokale bergboeren hun vee, schapen en ezels naar het dal van het hoogvlakte op het eind van de zomer, en sommigen vinden in de herfst- en wintermaanden een goede weiding in de wijngaarden. Andere partijen profiteren van het organisch gecertificeerde restaurant op het Weingut. Om de constante beschikbaarheid van verse groenten en fruit te waarborgen, zijn er boeren gevondendie werken volgens biodynamische principes en die verse seizoensgebonden producten kunnen bieden.

Lageder