23 jan

Veuve Clicquot viert 200 jaar rosé

In 1775 verscheepte Veuve Clicquot haar eerste flessen rosé Champagne, slechts 3 jaar na de oprichting van het huis in 1772. Toentertijd werd rosé Champagne op kleur gebracht met een mengsel van vlierbessen. Madame Clicquot zocht echter een methode met een kwalitatiever resultaat in smaak en kleur en met haar liefde voor de rode wijnen uit Bouzy koos ze ervoor deze te gebruiken om haar rosé Champagne samen te stellen. Dit deed zij voor het eerst in 1818, precies 200 jaar geleden…

Madame Clicquot brak met de traditionele gebruiken in de Champagne regio om een vlierbessen-preparaat te gebruiken om een blanke Champagne rosé te kleuren en koos in plaats daarvan voor een blend met enkele van haar verfijnde rode wijnen uit Bouzy. Het resultaat was ‘s werelds eerste blended rosé, één van de vele innovaties waarmee Veuve Clicquot een pioniersrol vervulde.
Het geheim van de rosé zit ‘m, tot op de dag van vandaag, in de blend. De cuvée van de klassieke Yellow Label brut wordt aangevuld met 12% rode wijn. Deze speciaal hiervoor gecultiveerde pinot noir druiven geven de Champagne een krachtige structuur, aromatische intensiteit van rood fruit en een schitterende koperroze kleur. Heerlijk bij onder meer tonijn, carpaccio, tomaten en natuurlijk rood fruit, zoals in dit verleidelijke recept voor wafel met vers rood fruit in balsamico en honing.