05 mei

Nieuwe Top Champagne!

“The newest rising star in de Coteaux Sud d’Épernay is Jean-Marc Sélèque”, aldus Peter Liem in het meermaals bekroonde boek “Champagne, the Essential Guide to the Wines, Producers and Terroirs of the Iconic Region”.
Het bedrijf van Jean-Marc Sélèque (http://www.champagne-seleque.fr/en/) omvat 7,5 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 45 percelen, die in 7 verschillende dorpen zijn gelegen. De wijngaarden zijn verdeeld over de Côteaux Sud d’Épernay, de Côte des Blancs en de Valllée de la Marne.
De wijnstokken hebben een gemiddelde (en respectabele) leeftijd van 40 jaar. De percelen in Pierry en Moussy liggen in de Côteaux Sud d’Épernay, een gebied dat pas in 1996 een eigen herkomst benaming heeft gekregen. Alle drie de druivensoorten worden er geteeld, maar Chardonnay domineert. Door de ligging op het zuiden kunnen de druiven goed rijpen. Ook de bodem onderscheidt zich doordat de kalklaag minder compact is dan in bijvoorbeeld de Côte des Blancs en het heeft een toplaag van klei, vermengd met kalksteen, schist, vuursteen en mergel. Hierdoor wordt de Chardonnay iets voller, zachter en fruitiger dan die uit de Côte des Blancs. De Meunier is rijper, maar eleganter met meer mineraliteit dan die uit Mardeuil.

Hoewel het domain al sinds 1965 bestaat maakt het een grote verandering door als Jean-Marc het roer overneemt in 2008. Hij heeft een duidelijke maar eenvoudige visie: biologische wijnbouw. Dit betekent ploegen met een paard, streng gecontroleerde teelt/opbrengst en met biologische en biodynamische middelen de kwaliteit van de bodem en wijnstok verbeteren. In de kelder heeft hij de fermentatie vertraagd door de temperatuur te verlagen en gebruik te maken van natuurlijke gistsoorten. Hij laat de cuvées langer rijpen en brengt de filtering terug tot een absoluut minimum.

Jean-Marc produceert een aantal verschillende cuvées. De basiscuvée is de Solessence. De naam verwijst naar het belang van de bodem. De druiven komen uit de 7 dorpen waar Jean-Marc wijngaarden heeft.

Solessence