01 mrt

Nederlandse kazen op zijn Italiaans: ‘Oudwijker’

Oudwijker‘ – Italiaanse kazen uit Nederland! Dit klinkt misschien verwarrend maar klopt als een bus. Ambachtelijke kazen naar verschillende Italiaanse recepten die in de regio Utrecht gemaakt worden. ‘Oudwijker’ kazen zijn niet geperst, liggen vrij kort in het pekelbad en hebben een natuurlijke schimmelkorst wat deze kazen uniek maakt.

Oudwijker Fiore
De ‘Fiore’ is een kaas met een frisse smaak en een aangenaam zuurtje. Hoe langer deze kaas rijpt hoe smeuïger en aardser de smaak wordt.

Oudwijker Robiola
Dit kaasje doet het heel goed in combinatie met diepe, friszure en zoete smaken. Maak een kaasplankje met ingelegde aubergines groene tomatenchutney en vers fruit zoals een zoete peer en rijpe vijgen. Schenk er rode wijn bij.

Oudwijker Cigno
Deze kaas heeft een korst van natuurlijke, grijswitte schimmel. Maar de ruwe bolster heeft een blanke pit. Letterlijk. Want de kaas onder de donkere korst is licht van kleur, met weinig oogjes. De jonge kaas proeft zoet en verfijnd. Door rijping gaat de smaak naar lichtzuur. Met een lange, volle en kruidige nasmaak. De geur neigt naar gras, en paddenstoelen. En die wordt intenser en forser bij de oudere kazen.

Oudwijker Pietra
De Pietra rijpt zo’n 12 weken. Met de tijd ontwikkelt het aroma verder. Met zijn krachtige smaak doet de Pietra het prachtig op een kaasplankje. Geef er salade bij of wat fruit. Drink er een droge witte of volle rode wijn, of combineer de kaas met port.

Oudwijker