28 apr

GAJA CA’MARCANDA WORDT 20 JAAR!

GAJA CA’MARCANDA WORDT 20 JAAR!

Dit jaar viert de familie Gaja de 20e verjaardag van hun wijngoed Gaja Ca’Marcanda in het Toscaanse Bolgheri. Voor de Gaja’s zijn het twintig spannende en uiterst bevredigende jaren geweest!

De schoonheid van het landschap, de vredige omgeving én natuurlijk de elegantie en het volle karakter van de wijnen, maken dat de liefde van de Gaja’s voor Bolgheri nog dagelijks groeit. De twintig eerste jaren hebben helemaal in het teken gestaan van commitment, onderzoeken en experimenteren om het potentieel en de eigenschappen van het terroir volledig te kunnen benutten en in de wijnen te laten terugkomen. De Gaja Ca’Marcanda wijnen hebben hierdoor ongelooflijk veel elegantie en bewaarpotentieel.

Om het bijzondere terroir van Bolgheri in de wijnen te kunnen blijven vertegenwoordigen, heeft de familie Gaja in de afgelopen drie jaar in sommige wijngaarden een paar veranderingen doorgevoerd. Zo hebben zij de voorrang gegeven aan laat rijpende druivenrassen, die wijnen met meer frisheid en minder alcohol voortbrengen. Om die reden is het aantal wijngaarden met merlot (een vroeg rijpend druivenras) teruggebracht tot enkel de wijngaarden die druiven voortbrengen die volledig aan de kwaliteitseisen voldoen en passen in het smaakprofiel van de wijnen. In plaats van merlot is er meer cabernet franc aangeplant, een druif die bij de Gaja’s in de smaak valt vanwege zijn frisheid en aroma’s van botanische kruiden. En natuurlijk is ook de laat rijpende cabernet sauvignon zeer geschikt voor de wijngaarden. Met zijn florale tonen, aroma’s van donker fruit en zijn elegante, compacte tannines past deze druif nog altijd perfect in de beoogde wijnstijl van Ca’Marcanda.

DIT HEEFT ALS GEVOLG DAT DE SAMENSTELLING VAN ENKELE CA’MARCANDA WIJNEN VANAF OOGSTJAAR 2015 WIJZIGT.

PROMIS verandert niet. De blend heeft in de loop der jaren aan complexiteit en gewonnen en de structuur is steeds zachter en sappiger geworden. De samenstelling blijft dan ook als volgt: 55% merlot, 35% syrah & 10% sangiovese.
MAGARI zal hoofdzakelijk bestaan uit cabernet franc, aangevuld met cabernet sauvignon en wat petit verdot voor extra structuur, zuren, rondheid en kleur. Merlot komt in deze wijn te vervallen. De samenstelling wordt als volgt: 60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon & 10% petit verdot.
CAMARCANDA is in 2014 niet gemaakt, maar wordt vanaf oogstjaar 2015 hoofdzakelijk gemaakt van cabernet sauvignon, aangevuld met wat cabernet franc. Merlot komt in deze wijn te vervallen. De samenstelling wordt als volgt: 80% cabernet sauvignon & 20% cabernet franc.

CA’MARCANDA 2013 PROEFNOTITIE – BESTEL HIER
Vanaf 2015 komt in deze wijn de merlot te vervallen ten gunste van cabernet sauvignon, maar deze vintage 2013 is nog gemaakt van 50% merlot, 40% cabernet sauvignon & 10% cabernet franc.
2013 was een jaar van uitzonderlijke balans. Relatief koel weer en precies genoeg regen. Het groeiseizoen was hierdoor lang en regelmatig. Een perfecte basis voor een complexe wijn die nu al heerlijk is, maar vooral ook bijzonder goed kan ouderen. Door bekende internationale wijnexperts zeer goed beoordeeld!
“Zeer verfijnde wijn met aanvankelijk frisse aroma’s van jeneverbes en koriander. Daarna specerijen zoals kerrie, paprika en nootmuskaat gevolgd door iris, zwarte truffel en rabarber. Geconcentreerde smaak met vers zwart fruit, balsamico, wat zoethout, frisse zuren en goed geïntegreerde tannines.”

MAGARI 2015 PROEFNOTITIE – BESTEL HIER
Nieuwe blend! Merlot heeft plaats gemaakt voor aanzienlijk meer cabernet franc, meer cabernet sauvignon en als nieuwkomer petit verdot. De exacte samenstelling is 60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon & 10% petit verdot.
2015 was een jaar van sappigheid, concentratie, elegantie en drinkability.
“Floraal en elegant met botanische aroma’s van roos, eucalyptus, groene peper en rode sinaasappel. Zeer smakelijk, puur en intens met braam, zwarte kers en bosbes. Stevige, maar fijne tannines en goed geïntegreerde houtaroma’s. Serieuze bewaarwijn, maar ook nu al erg lekker!

Lees hier de bevindingen over Gaja Ca’Marcanda van de internationale wijnpers!