30 apr

Champagne Salon Vintage 2006 “At its most Romantic”

Onlangs introduceerde Champagnehuis Salon Vintage 2006: “Salon at its most romantic”, zo omschrijven zij de vintage zelf, “a beautiful, golden enigma”. En inderdaad, Salon 2006 zou je kunnen omschrijven als lyrisch of romantisch en in ieder geval uitbundig en klaar om een ieders hart te veroveren!

Het is een veelbelovende vintage. De druiven werden optimaal rijp geoogst, maar het hoge suikergehalte werd perfect gebalanceerd door verfijnde zuren. De rendementen waren precies goed, niet te hoog en niet te laag. Salon 2006 heeft hierdoor een bewaarpotentieel van minstens 30 jaar! Als je ‘m nu opent, neem dan de tijd. Laat de champagne enige tijd ademen om zich te openen. De kleur is fonkelend goud met zilveren en groene reflecties. De mousse is superfijn en aanhoudend en geeft de eerste aroma’s prijs: witte bloemen, citrus en licht getoaste brioche. In een volgende fase ontwaar je herfsttonen, hazelnoot, praline, gedroogde abrikoos en rijp geel fruit. De structuur is onberispelijk: rijk en tegelijkertijd strak en precies.

Champagne Salon wordt gemaakt van uitsluitend chardonnay afkomstig uit de Le Mesnil-Sur-Oger in de Côte des Blancs en wordt alleen in uitzonderlijk goede oogstjaren gemaakt. Salon 2006 is nog maar de 40e vintage die sinds 1905 op de markt komt. Alle overige oogstjaren werden door het champagnehuis niet goed genoeg bevonden. Niet voor niets blijft Salon tot op de dag van vandaag een mythische naam onder de liefhebbers van topchampagne!

Deze Champagne is enkel op bestelling te verkrijgen.

Salon
Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond Champagne Salon als het product van één man, uit één regio, van één Cru, van één druivenras en uit één oogstjaar. De estheet en Champagne-liefhebber Aimé Salon creëerde Champagne Salon in beginsel voor zichzelf en zijn naaste vrienden. De gebruikte chardonnaydruiven waren afkomstig uit uitsluitend de Côte des Blancs, om precies te zijn uit het dorpje Le Mesnil-Sur-Oger. Champagne Salon ziet alleen het levenslicht in exceptionele oogstjaren. Gedurende de hele twintigste eeuw werden slechts zevenendertig oogsten goed genoeg bevonden om onder het etiket van Salon op de markt te komen! Het is dan ook een welhaast mythische naam onder de liefhebbers van topchampagne. Champagne Salon is het “zusterhuis” van het even verderop gelegen Delamotte.

Salon Vintage 2006