01 jun

Amarone Campo dei Gigli

Tijdens de Decanter World Wine Awards 2016 heeft de Amarone Campo dei Gigli 2011 van Tenuta Sant’Antonio een gouden medaille in de wacht gesleept. De wijn stak met 95 punten met kop en schouders boven de concurrentie uit.

De druiven voor deze krachtpatser zijn afkomstig van 40-jaar oude stokken. Na een eerste zachte persing krijgen de druiven 3 maanden de tijd om in te drogen en flink in concentratie toe te nemen voordat de daadwerkelijke vergisting aanvangt. De wijn rijpt vervolgens 3 jaar in nieuwe eikenhouten vaten. De smaak van de Amarone Campo dei Gigli is vol en intens met kruidige aroma’s van zoethout, zwarte peper, tabak, specerijen en chocolade. Toch heeft de Amarone Campo dei Gigli ook een frisse mineralige component en smaakt hij ondanks zijn kracht absoluut niet zwaar! Zo’n 5 jaar na de oogst is de wijn op dronk en kan daarna nog 15 bewaard worden.

Een absolute aanrader bij gegrild en gebraden vlees, wild en rijpe, harde kazen. Maar op een kille lente- of zomeravond ook heerlijk op zichzelf!

Tenuta Sant’Antonio.

Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrekkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor stokken van rode corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon; garganega en chardonnay voor witte.

Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi’s de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein gebottelde wijnen rendabel te maken. Zo werd ondermeer het aantal stokken per hectare vergroot terwijl de opbrengst werd verlaagd. En tegen de Monti Garbi heuvel werd een nieuwe kelder gebouwd op een plek waar grondwater kan worden opgepompt.

In 1995 kwamen de eerste wijnen van Tenuta Sant’ Antonio op de markt en de aandacht van de wijnpers, importeurs en consumenten was vrijwel direct getrokken. Dit was een wijnhuis waar rekening mee gehouden moest worden!

De eerste grote erkenning vond plaats in 2000 toen de Gambero Rosso de Cabernet Sauvignon Capitello 1997 beloonde met drie glaasjes. Daarvoor had de Chardonnay Colori d’Autunno 1996 in Wine Spectator al 93 uit 100 punten gescoord en was er veel interesse voor de Chardonnay IGT Scaia Bianca. Dat de broers Castagnedi in staat waren internationale wijnen te maken was duidelijk geworden. Maar liever concentreerden ze zich – overtuigd van de geweldige kwaliteit – op de productie van lokale wijnen.

 

Amarone Campo dei Gigli