28 sep

La Bollina Proefdoos

Wijnhuis van de Maand Oktober
“LA BOLLINA”

Jochem bezocht vorige maand het wijnhuis La Bollina, gelegen in het plaatsje Serravalle Scrivia, dat valt onder de provincie Alessandria in het gewest Piemonte.
Eeuwen lang was het domein gebruikt als residentie door de Markiezin Figari van Genua. Het domein heeft een oppervlakte van 120 hectare aan land waarvan inmiddels 31 hectare uit wijngaarden bestaat. Recentelijk zijn de wijnkelders gerenoveerd en uitgerust met de laatste technologie voor de productie van wijn. Momenteel wordt het wijnhuis gerund door de heer Marco Roveda die het wijnhuis La Bollina in 2009 overgenomen heeft van de familie Belucchi. Met zijn wijnmaker de heer Andrea Bernardini en zijn export manager en tevens zakenpartner Alex Sciuttos hebben zij een gezamenlijk doel, en dat is het wijnhuis La Bollina weer op de kaart te zetten met het produceren van hoogwaardige kwaliteits wijnen. Voor de maand oktober hebben we een proefdoos met 2 flessen Gavi, 2 flessen Barbera, 1 fles Armason Chardonnay en 1 fles Bricchetta Barbera samengesteld van 89,70 NU SLECHTS € 76,25.

Gavi DOCG – Cortese
De 20 hectare aan wijngaarden liggen verspreid rond het plaatsje Serravalle Scrivia op zo’n 250 meter boven zee niveau. De bodem bestaat vooral uit mergel en kalk.
De oogst vindt plaats half oktober en dit wordt met de hand gedaan. De druiven worden bij aankomst eerst ontsteelt en dan zacht geperst. Vervolgens haalt men direct na het persen de schillen uit de most zodat de most voor 12 uur op een lage temperatuur kan rusten waardoor er een natuurlijke filtratie ontstaat omdat de nog aanwezige vaste bestanddelen naar de bodem zakken. Hierna pompt men de wijn over naar een rvs tank waar men met de vergisting begint op een gecontroleerde temperatuur van 13 graden en dit proces duurt zo’n 15 tot 18 dagen. Na de vergisting verblijft de wijn nog 3 tot 6 maanden op rvs tanks voordat men over gaat op het bottelen van de wijn.
Strogeel van kleur met groene reflexen. Een heerlijke uitnodigende neus van voorjaars bloesem, honing en groene appel. De smaak is levendig met frisse fruit aroma’s van perzik, peer en appel. De wijn is droog en drinkt plezierig met in de afdronk wederom voorjaars bloesem en wit fruit.

Monferrato ‘Minetta’ DOC – Barbera
De Minetta wijngaard ligt op de heuvel van het plaatsje Novi Ligure op zo’n 300 meter boven zee niveau. De wijngaard is totaal 7 hectare groot met een bodem van zand, klei en is licht kalkhoudend.
De oogst vindt plaats eind september en dit wordt nog steeds handmatig gedaan. De druiven worden bij aankomst eerst ontsteelt en vervolgens worden de druiven in zijn geheel in een tank gedaan en op een zeer lage temperatuur van slechts 0 graden bewaard voor een periode van 4/5 dagen waardoor het eerste sap wat vrij komt veel geur en fruit aroma’s bevat. Vervolgens laat men de druiven zacht persen en dit sap samen met het eerste verkregen sap laat men vergisten op een temperatuur van 20-22 graden en dit duurt circa 14 dagen. Direct erachteraan volgt de malolactische vergisting om vervolgens de wijn een hout rijping te geven van 3-4 maanden op gebruikt Frans eiken met een capaciteit van 225 liter. Tenslotte nog een fles rijping van 3 maanden.
Mooi donker rood met een paarse hoed. Heerlijk geurend naar zwart bos fruit, lichte vanille tonen maar ook accenten van groene peper. De smaak is zacht met tonen van bramen, bosbessen en zwarte kersen. De afdronk is sappig en bijzonder fris met hints van jam en salmiak.

Monferrato ‘Armason’ DOC – Chardonnay
De 5 hectare aan wijngaarden liggen op de heuvels van het plaatsje Serravalle Scrivia op zo’n 250 meter boven zee niveau. De wijngaarden liggen allemaal op een gunstige zuidoost positie waardoor de druiven goed rijp kunnen worden. De grond bevat vooral klei en slib en is licht kalkhoudend.
De oogst vindt plaats eind september en begin oktober en dit wordt met de hand gedaan. De druiven worden bij aankomst direct bedekt met vloeibaar ijs om zo de druiven te beschermen tegen oxidatie maar ook voor het behoud van primaire fruitaroma’s die in de druif aanwezig zijn. Vervolgens verwijdert men de steeltjes en perst men de druiven heel zacht. Nu haalt men de schillen en andere vaste bestanddelen direct uit het verkregen most om vervolgens de wijn voor 40% te laten vergisten en te rijpen in nieuw frans eiken voor een periode van 6 maanden. De overige 60% van de wijn vergist en rijpt voor 6 maanden in rvs tanks. Hierna wordt de wijn geassembleerd en gebotteld.
Strogele kleur met een intens bouquet van rijpe perziken, vanille en exotisch fruit zoals ananas en passievrucht. Een prachtige zuurgraad met een volle smaak van tropisch fruit zoals rijpe ananas maar ook lichte tonen van boter. De wijn is droog en krachtig maar tegelijker tijd zeer elegant en mooi in balans met een uitzonderlijke lange afdronk.

Monferrato ‘Bricchetta’ DOC – 85% Barbera | 15% Nebbiolo
De wijngaarden liggen op de top van de heuvel van het plaatsje Novi Ligure op zo’n 300 meter boven zee niveau. De wijngaard is slechts 4 hectare groot met een bodem van zand, klei en is licht kalkhoudend.
De oogst vindt plaats eind september en begin oktober en dit wordt met de hand gedaan. De druiven worden bij aankomst eerst ontsteelt en dan zacht geperst. Vervolgens pompt men het most met daarin nog de vaste bestanddelen naar een rvs tank waar het op een zeer lage temperatuur tussen de 0-en 4 graden inweekt op de schillen en andere vaste bestanddelen. Dit proces duurt circa 4 dagen waarna men begint met de vergisting op een gecontroleerde temperatuur tussen de 18 en 24 graden voor de duur van 12 tot 16 dagen. Direct hierna krijgt de wijn een malolactische vergisting om vervolgend de wijn te laten rijpen voor 14 maanden op Frans nieuw eiken van 225 liter. Tenslotte nog een flesrijping van 3 maanden.
Intens donker rood met een bouquet van elegante aroma’s van vanille, mokka en donker fris fruit. In de smaak droog met verleidelijk zwart bos fruit maar ook pittige kruiden zoals peper en kruidnagel. Verder is de wijn krachtig en heeft het nog enige aanwezige tannines. De wijn is in de afdronk bijzonder warm en aanhoudend.

La Bollina